NacióDigital, Nació Manresa, 22 de novembre de 2022
Sembla que no hi ha marxa enrere. Aquesta haurà sigut la primera tardor
dels últims cinquanta o vuitanta anys en què al Moianès, al Bages i a
la major part de la Catalunya central que no s'han collit bolets. Tampoc
se n'estan collint al Vallès o al Maresme. Diuen els més vells dels
Moianès que no recorden una tardor com aquesta. Un servidor sí que va
collir ceps i rovellons a començaments de setembre a cotes altes del
Ripollès. I a mitjans de setembre en van sortir alguns, que serien els
primers i els últims, a llocs molt humits de municipis del sud del
Moianès con Granera, Castellterçol o Castellcir on les escadusseres
pluges d'agost van ser més generoses.
També se'n van fer a alguns llocs del Solsonès i el Berguedà on havia plogut.
Però després d'unes primeres florides molt localitzades, l'absència de
pluges i les altes temperatures han deixat la major part de Catalunya
sense ni un bolet. Només en algunes comarques de Tarragona on ha plogut
se'n fan aquests dies. I de moment les pluges anunciades per a mitjans i
finals de novembre han estat molt minses i encara que n'arribin els
propers dies, és difícil que el miceli o filaments que van per sota,
d'on emergeixen els bolets, pugui desenvolupar-se si les glaçades es
repeteixen. Una sequera i absència de bolets que ha estat molt pitjor
que la del període 2007 i 2008 quan es van poder collir camagrocs i
fredolics al novembre i desembre.
Aquesta absència de bolets ha tingut tres efectes al Moianès
i crec que també a moltes altres comarques de Catalunya. L'absència de
gent als boscos, absència de cotxes aparcats a les cunetes de carreteres
i camins, i menys gent a restaurants que s'omplien de boletaires.
Evidentment també hi ha el perjudici pels qui cullen bolets per
vendre'ls a restaurants i botigues, sector del que es desconeix la seva
magnitud real donat que part d'aquest bolet autòcton que és
comercialitza es fa dins del circuit de l'economia submergida. Tots
sabem que la majoria de bolets que comprem a verduleries, botigues de
queviures i supermercats a Catalunya venen de l'Aragó, la Rioja o de
Romania, llocs on també s'ha patit la sequera, el que ha motivat
l'absència d'aquest producte a molts establiments i un fort increment
del preu.
Per a mi aquesta està sent una tardor molt estranya ja
que des de fa molts anys en aquesta temporada acostumo a anar al bosc
sol o acompanyat a collir-ne o a caminar per un o altre indret i mirar
com està per si el dissabte o diumenge tinc convidats i saber on puc
portar-los. I aquesta tardor tampoc he pogut fer el que feia des de fa
deu anys, de penjar fotos a les xarxes socials, no dels cistells plens
com fan alguns, sinó de bolets en el seu hàbitat amb explicacions de
quina espècie és o de quins bolets comestibles o tòxics florien aquells
dies sense donar, evidentment, la localització exacta.
Si la sardana i els castellers són dues tradicions catalanes
que es fan en grup, l'anar a collir o caçar bolets molt sovint ho fem
en solitari. L'absència de bolets també ha fet disminuir notablement el
nombre de rescats que els bombers del GRAE han hagut de fer de
boletaires solitaris perduts que demanaven ajuda o de desapareguts que
no tornaven a casa i es donava l'alerta. Aquesta tardor he anat a la
platja i m'he banyat al mar diverses vegades, sentint-me, però, com qui
es menja a l'abril una barra de torrons que troba oblidada l'armari de
la cuina sota un paquets de macarrons. Mentre anar a la platja a
l'abril, encara que l'aigua sigui freda, el bioritme del cos ho celebra,
ser a la platja un 20 d'octubre pot donar una sensació de no estar en
el lloc on el cos i el cap demana.
Evidentment la manca de bolets és una anècdota en comparació
a la problemàtica que tenen els qui viuen del camp, que estan sembrant
un cereal que potser no donarà collita si les pluges continuen absents, i
dels ramaders que a l'increment de preus del pinso per la guerra
d'Ucraïna, s'hi suma la probable absència del farratge que compren o
sembren i cullen. El canvi climàtic és aquí, i lamentablement com hem
vist fa uns dies a la Cimera del Clima de Sharm el-Sheikh, no sembla que
els estats es posin prou les piles per revertir-lo. I si aquest canvi
continua, aquí ens queixarem de no tenir bolets per guarnir el plat,
però als països de l'Àfrica del que es lamentaran es de no tenir res per
omplir-lo.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada